Wijnbeurs Lille – Salon des vins des vigneron indépendants

  • door

In het weekend van 16-17-18 november 2018 was de wijnbeurs van de Vigneron Indépendants in Lille. Wij waren er dit jaar bij en hebben een kort verslag geschreven over deze toegankelijke wijnbeurs, waar ongeveer 500 chateaus, domains en vignobles aanwezig waren!

Wat is Vigneron Independant?

Afbeeldingsresultaat voor vignerons independants

Er zijn ongelofelijk veel wijnboeren in Frankrijk. Echter om het toch overzichtelijk en leuk te houden, proberen wij ons te focussen op de vigneron indépendant, wat letterlijk vertaalt een onafhankelijke wijnmaker is. De wijnhuizen zijn te herkennen aan het logo hiernaast, maar wat betekent het precies? Het betekent dat het wijnhuis voldoet aan de volgende criteria:

  • Doet de wijnmaker alles in het proces zelf;
  • Heeft hij respect voor de natuur;
  • Plukt hij de druiven zelf;
  • Doet hij de vinificatie zelf? Bottelt hij zelf?
  • Verkoopt hij zelf zijn producten?

Het mooie aan deze criteria zijn de gevolgen hiervan, vaak zijn dit kleinere en gezellige wijnhuizen en praat je op de beurs ook echt met de eigenaren en de mensen die de wijn maken. Dit maakt de ervaring erg leuk en leerzaam!

De beurs zelf

De beurs vond plaats in de Grand Palais van Lille, wat een grote hal is waar vaak evenementen worden gehouden. Bij binnenkomst kreeg je een eigen wijnglas mee om verschillende wijnen te kunnen proeven. In de hal waren in totaal 10 gigantische rijen gemaakt waar per rij ongeveer 80 wijnhuizen aanwezig waren. Wij hadden van tevoren een short-list gemaakt op basis van de medaille winnaars van dit jaar om het overzichtelijk te houden. Uiteindelijk hebben wij ongeveer 20 verschillende wijnhuizen bezocht en in totaal per huis ongeveer 3 wijnen geproefd. Een hele leuke, smaakvolle ervaring en zeker een aanrader voor volgend jaar!

 

De Top 3 wijnen van de Salons de Vins

Hieronder vind je onze favorieten van dit jaar, voor elk van deze wijnen zal nog een uitgebreid proefverslag worden geschreven en met jullie worden gedeeld:

  1. Zeer zeker de nummer 1 van de wijnbeurs: Domaine du Terme met de Gigondas uit 2015!
  2. Een verrassende nummer 2 van Chateau Moulin Favre, de Julienas uit 2017!
  3. Een kleine onbekende, de Baron d’Estours Saint-Estèphe van Chateau Tour Saint-Fort uit 2014!

Natuurlijk hebben we ook flink wat wijntjes mee naar huis genomen, want ook dat is mogelijk! De wijnen die je proeft kun je direct kopen en – mocht je er 1 bij je hebben of voor de beurs huren – in karretjes inladen (wat door veel mensen ook werd gedaan; van grotere karretjes tot kleine steekwagentjes). De komende maanden kunnen wij thuis nog heerlijk nagenieten van deze beurs!