Bijzonder: Marsala Wijn

  • door

In het westelijkste puntje van Sicilië kun je genieten van een heerlijke wijn: de Marsala wijn, uit het plaatsje Marsala. Je kunt het eiland niet verlaten tot je deze wijn hebt geproefd! De wijn is vergelijkbaar met port en sherry: marsala. Veel mensen kennen de Marsala wijn als kookwijn, maar het is veel meer dan dat! Wij zeggen, probeer het vooral! Marsala is ontstaan door de wijn die al gemaakt werd in Marsala te versterken met wijnalcohol.

Hoe maken ze Marsala?

Marsala wordt gemaakt door wijnalcohol toe te voegen aan de vergistende druivenmost. Net als bij sherry gebruiken ze voor rijping van de wijn het solerasysteem, een dynamisch rijpingsproces. Wijnen van verschillende jaren worden hierbij gemengd om een zo stabiel mogelijke smaak te verkrijgen.

Eigenschappen

Je hebt een zoete en droge variant, die je weer bij verschillende soorten gerechten bereid.

Alcoholpercentage

Tussen de 15 en 25%. Dit is dus stuk een sterker dan normale wijn!

Gemaakt van (druivenrassen)

  • Witte druiven: grillo, cattarato, inzolia en grecanico.
  • Blauwe druiven: pignatello, nero d’avola, nerello mascalese en frappato.

Serveren 

De wijn is het lekkerst te drinken op 12 graden.

Wijntip

Ambra Marsala Superiore Riserva Simissecco, 2017 (17%), een iets lichtere en minder sterke variant heeft ons het meest geraakt. Heerlijk voor bij een klein hapje.

Mix and Match

Heerlijk bij onze favoriete antipasti of na het eten bij ons zelfgemaakte limoncelloijs! De recepten voor onze antipasti & limoncelloijs staan binnenkort op Wines & Food.