Recept: Maak je eigen pasta

 • door

Wat is er nog lekkerder én leuker dan je eigen pasta maken? Het makkelijkste is om een pastamachine te gebruiken, zodat je de pasta zo dun mogelijk kunt krijgen. Je hebt er wel iets langer de tijd voor nodig, dus zorg dat je op tijd begint met het klaarmaken van het deeg. Heel leuk om zelf te maken én je kunt zelf je vulling kiezen! Wij hebben laatst twee ravioli’s met andere vullingen geprobeerd, en delen deze graag met jullie. Hieronder eerst het gerecht voor de pasta zelf, later zullen we ook op deze website de vullingen met jullie delen!

          

Benodigheden

 • 200 gram bloem (Durum tarwe bloem of type “00” uit de supermarkt)
 • 2 hele eieren en 1 eierdooier
 • Olijfolie
 • Zout
Maak de perfecte deegbol
 1. Maak je keukenblad helemaal schoon, zodat je de pastadeeg op het aanrecht kunt maken. Eventueel kan dit ook in een kom of keukenplank, maar het aanrecht zelf is wel het makkelijkst en hier heb je de meeste ruimte.
 2. Begin met de 200 gram bloem, zorg dat dit een klein hoopje is met in het midden een “gat” voor de eieren en olijfolie.
 3. Klop de eieren met een vork los en zorg dat je steeds een beetje van het meel van de randen meeneemt tijdens dit kloppen.
 4. Wanneer je dit bij elkaar hebt liggen, kun je gaan beginnen met het kneden van het deeg met je handen. Doe dit zo’n 10 minuten, totdat het deeg elastisch aanvoelt en 1 grote bol geworden is zonder scheurtjes.
  TIP: Wanneer je deeg wat te nat is, doe je er nog wat extra meel bij. Wanneer het juist nog wat te droog is, kun je er nog wat extra water bij doen.

Laat dit nu buiten de koelkast een uurtje rusten in huishoudfolie, of leg het een half uurtje in de koelkast – ook in huishoudfolie. Na dit half uurtje / uurtje kun je gaan beginnen met het maken van je pasta.

Maak de perfecte ravioli
 1. Zet de pastamachine op de breedste stand – bij ons is dit 1.
 2. Haal de lap een aantal keren door deze breedste stand heen, zodat het een mooie dunne lap wordt.
 3. Herhaal deze actie tot je de gewenste dikte voor de pasta hebt door de pastamachine steeds een stand smaller in te stellen. Wanneer je pasta scheurt, kun je het deeg wat dubbelvouwen en opnieuw door de machine halen (eventueel weer op een wat bredere stand). Wij zijn zelf tot stand 5 gegaan, zodat je dunne pastabladen uit de machine krijgt. Echter, topkok Jamie Oliver geeft aan dat de pasta flinterdun moet zijn en je zelfs tot stand 9 moet gaan. Mooie uitdaging!
 4. Voor de ravioli hebben we het deeg in 4 grote stukken gesneden, zodat je deze op elkaar kunt leggen met de vulling erin.
  TIP: leg nog wat extra bloem op je aanrecht of leg een theedoek onder het deeg. Het kan anders zijn dat je deeg vast komt te zitten aan het aanrecht.
 5. Leg de vulling van de ravioli op twee van de vier plakken met voldoende ruimte ertussen – zodat je de ravioli stukjes goed dicht kunt maken.
 6. Heb je iets waarmee je de ravioli stukjes “eruit kunt snijden”? Dit is zeker gemakkelijk om de perfecte ravioli stukjes te krijgen. Of gebruik een pasta uitsteekvorm. Wanneer je deze raviolistukjes eruit hebt gesneden, maak je ze aan de zijkanten goed dicht met een vork- zodat ze tijdens het koken niet open springen.
 7. Je houdt waarschijnlijk nog best wat deeg over; herhaal alle bovenstaande stappen voor nog meer ravioli!
 8. Het koken van de ravioli hoeft niet lang te duren. Zo’n twee tot drie minuutjes in kokend water en de pasta is klaar om opgegeten te worden!

Benieuwd naar wat wij een lekkere vulling vinden voor onze ravioli? Houd onze website in de gaten, binnenkort zullen deze recepten verschijnen!